Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

  • Αρχική
  • /
  • Blog
  • /
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ…. ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ!

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ…. ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ!

Σε όλους μας έχει συμβεί και κατα πάσα πιθανότητα θα μας ξανασυμβεί γιατί  η θάλασσα μας ξεγελάει και μας κάνει να ξεχνάμε την χρήση του αντηλιακού. Το ξέρετε ότι για κάθε έγκαυμα που παθαίνει ένα παιδί στον ήλιο, αυξάνονται οι πιθανότητες προσβολής του από καρκίνο του δέρματος, αργότερα όταν γίνει ενήλικας; Τα ηλιακά εγκαύματα είναι […]

Σε όλους μας έχει συμβεί και κατα πάσα πιθανότητα θα μας ξανασυμβεί γιατί  η θάλασσα μας ξεγελάει και μας κάνει να ξεχνάμε την χρήση του αντηλιακού.

Το ξέρετε ότι για κάθε έγκαυμα που παθαίνει ένα παιδί στον ήλιο, αυξάνονται οι πιθανότητες προσβολής του από καρκίνο του δέρματος, αργότερα όταν γίνει ενήλικας;

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι ο όρος για το κόκκινο, μερικές φορές πρησμένο και επώδυνο δέρμα που προκαλείται από υπερέκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) από τον ήλιο.

Η έκταση εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και την ποσότητα έκθεσης στον ήλιο. Το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος.

Η ποσότητα της ακτινοβολίας UV εξαρτάται από τη γωνία του ήλιου γι΄αυτό ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος της μεσημεριανές ώρες όταν ο ήλιος είναι ακριβώς πάνω από σας.

Να θυμάστε ότι τα ηλιακά εγκαύματα προκαλούνται περισσότερο από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου παρά από τη θερμότητα που μεταφέρουν οι ακτίνες του ήλιου.

Bασικά χαρακτηριστικά του ηλιακού εγκαύματος

  • Το ηλιακό έγκαυμα προκαλείται από το υπεριώδες φως του ήλιο.
  • Σε μερικές περιπτώσεις, η ηλιακά εγκαύματα μπορεί να προκαλέσει το «φουσκάλες» στο δέρμα.
  • Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να καταπραϋνθεί με θεραπεία στο σπίτι.

Συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι πολύ άβολο.Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Μπορεί να μην παρατηρήσετε ερυθρότητα του δέρματος για αρκετές ώρες μετά την έναρξη του καψίματος.

Η έντονη κοκκινίλα θα διαρκέσει 12-24 ώρες και μετα θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί. Τα μικρά ηλιακά εγκαύματα συνήθως δεν προκαλούν τίποτα περισσότερο από ελαφρά ερυθρότητα και ευαισθησία στις πάσχουσες περιοχές.Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν φλύκταινες.

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πυρετός
  • κρυάδα
  • ναυτία και έμετος
  • αδυναμία

Μετά την έκθεση στον ήλιο, το δέρμα μπορεί να γίνει κόκκινο σε μόλις 30 λεπτά, αλλά συνήθως θέλει να υπάρχει έκθεση στον ήλιο για 2-6 ώρες. Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται και παραμένει για 6-48 ώρες μετά την έκθεση και ανάλογα με τον βαθμό του εγκαύματος. Το έγκαυμα συνεχίζει να αναπτύσσεται για 24-72 ώρες, μερικές φορές ακολουθείται από ξεφλούδισμα του δέρματος σε 3-8 ημέρες.

Η απολέπιση (ξεφλούδισμα) και ο κνησμός μπορεί να συνεχιστούν για αρκετές εβδομάδες.

Θεραπείες για ηλιακά εγκαύματα

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του δέρματος και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Τα παρακάτω είναι μερικοί απλοί τρόποι για να βοηθήσετε το δέρμα να επανέλθει από το ηλιακό έγκαυμα:

  • Η κρέμα κορτιζόνης – μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του κνησμού.
  • Ενυδατώστε – πίνετε νερό για να συμβάλλετε στην επανενυδάτωση του δέρματος
  • Μην σπάτε μικρές φουσκάλες – αφήστε να επουλωθούν μόνες τους. Εάν σπάσετε, καθαρίστε το με ήπιο σαπούνι και φυσιολογικό ορό.
  • Μην τρίβετε ή τραβάτε το δέρμα σας όταν ξεφλουδίζει, και συνεχίστε να εφαρμόζετε ενυδατική-αναπλαστική κρέμα.
  • Εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες ή πάρτε ένα δροσερό ντουζ.
  • Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα – π.χ. gel αλόης .
  • Αποφύγετε τον ήλιο γιατί το έγκαυμα θα χειροτερέψει

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την ηλιακά εγκαύματα είναι να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα του χρόνου που το δέρμα είναι εκτεθειμένο στο ηλιακό φως:

  • κάθονται σε σκιερά μέρη
  • φορέστε καπέλο
  • προστατεύετε τα μάτια με γυαλιά ηλίου
  • αποφύγετε την έκθεση τις μεσημεριανές ώρες
  • Να φοράτε πάντοτε αντηλιακή κρέμα και να την εφαρμόζετε τακτικά

Σωστή εφαρμογή αντηλιακού

Τα σύγχρονα αντηλιακά περιέχουν φίλτρα για ακτινοβολία UVA καθώς και UVB. Αν και η ακτινοβολία UVA δεν προκαλεί ηλιακά εγκαύματα, συμβάλλει στη γήρανση του δέρματος και σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Πολλά αντιηλιακά παρέχουν προστασία ευρέος φάσματος, που σημαίνει ότι προστατεύουν τόσο από UVA όσο και από UVB ακτινοβολία.

Έρευνες έδειξαν ότι η καλύτερη προστασία επιτυγχάνεται με εφαρμογή 15-30 λεπτά πριν από την έκθεση, ακολουθούμενη από μία νέα εφαρμογή 15-30 λεπτά μετά την έναρξη της έκθεσης.

Στην ίδια κατηγορία
Αποτρίχωση laser ανδρες.Καθαρή πλάτη!

Οι περισσότεροι άνδρες έχουν τουλάχιστον ένα περιστατικό ερεθισμού μετα από αποτρίχωση της πλάτης με κερί. Ιδιαίτερα η ανδρική αποτρίχωση, απαιτεί προσοχή στην επιλογή της μεθόδου, ώστε να μην επιδεινωθεί η ανδρική τριχοφυΐα, λόγω των αυξημένων ανδρογόνων (αντρικές ορμόνες) και να μην εμφανιστεί θυλακίτιδα (τρίχες που γυρίζουν μέσα στο δέρμα), αφού η ανδρική τριχοφυΐα εμφανίζεται πυκνότερη, […]

Σκουρόχρωμα σημάδια στο δέρμα…Καλώς ήρθες Μέλασμα!

Το μέλασμα είναι μια αβλαβής αλλά  ενοχλητική κατάσταση που προκαλεί σκουρόχρωμα σημάδια στο δέρμα σας.Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μέλασμα πιθανότατα συμβαίνει όταν τα μελανοκύτταρά (τα κύτταρα που παράγουν το χρώμα στο δέρμα σας) αρχίζουν να υπερ-παραγουν μελανίνη. Το αποτέλεσμα: Καφέ ή γκρίζα-καφέ μπαλώματα που αρχίζουν να χαλάνε την εικόνα του δέρματος σας. Το μέλασμα […]

Αποτρίχωση στις μασχάλες: πόσο ασφαλής είναι;

Πολλές γυναίκες θα ξυρίσουν τις μασχάλες τους εκατοντάδες – ίσως και χιλιάδες – φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η ιδέα της εγκατάλειψης αυτής της κουραστικής διαδικασίας μπορεί να φαίνεται ελκυστική και ίσως αναρωτιέστε εάν η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Αν και η αποτρίχωση με λέιζερ μπορεί να ακούγεται […]

MOTUS MOVEO laser αποτελεσματικό ακόμα και σε ανοιχτόχρωμες τρίχες!

Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το laser Motus MOveo AX της εταιρείας DEKA. H Deka Lasers, αυτή τη στιγμή, πρόκειται για την κορυφαία εταιρία παραγωγής Ιατρικών Lasers στην Ευρώπη με ιστορία στην παραγωγή Lasers για πάνω από 4 δεκαετίες. Τι κάνει αυτό το Laser Αλεξανδρίτη τόσο αποτελεσματικό; Η απάντηση βρίσκεται στην νέα καινοτόμο κεφαλή MOVEO που […]

Θεραπείες
Υπηρεσίες
Προϊόντα
Blog
Πίσω στο κεντρικό μενού
Τι είναι το νήμα PDO;
Εξωσώματα VS PRP Βλαστοκυττάρων
Γιατί να επιλέξετε Rf Fractional Microneedling ;
Θυλακίτιδα: η λύση είναι το Laser Αλεξανδρίτη!
NANOSOFT ™ EYE BOOST
10 συχνές ερωτήσεις για την μεσοθεραπεία
Τι είναι αλήθεια τελικά για το microneedling;
Ενέσιμη μεσοθεραπεία με πιστόλι
Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ του Profhilo και των fillers;