Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Φθειρίαση Τριχωτού (Ψείρες)

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα συχνό μεταδοτικό νόσημα των παιδιών, κυρίως προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Είναι συχνότερη στα κορίτσια. Οφείλεται στο παράσιτο Pediculus humanus capitis. Η ψείρα είναι ένα μικροσκοπικό ζωύφιο το οποίο τρέφεται μόνο με ανθρώπινο αίμα. Η θηλυκή ψείρα ζει περίπου 1 μήνα και γεννά 7-10 αυγά την ημέρα, τις […]

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα συχνό μεταδοτικό νόσημα των παιδιών, κυρίως προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Είναι συχνότερη στα κορίτσια.

Οφείλεται στο παράσιτο Pediculus humanus capitis. Η ψείρα είναι ένα μικροσκοπικό ζωύφιο το οποίο τρέφεται μόνο με ανθρώπινο αίμα.

Η θηλυκή ψείρα ζει περίπου 1 μήνα και γεννά 7-10 αυγά την ημέρα, τις κόνιδες, τα οποία κολλάει στη βάση της τρίχας κοντά στο κρανίο. Όσο οι τρίχες μεγαλώνουν οι κόνιδες απομακρύνονται από το κρανίο. Από τις κόνιδες “γεννιούνται” καινούργιες ψείρες μέσα σε περίπου 8 μέρες.

Ενώ οι ώριμες ψείρες δε μπορούν να επιζήσουν για πάνω από 2 μέρες μακριά από το ανθρώπινο κεφάλι, οι κόνιδες μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και για 10 μέρες μακριά μας(π.χ. στα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα, τις χτένες, τις πετσέτες, τα παιχνίδια ή τα χαλιά), ενώ μετά την εκκόλαψη, το άδειο “τσόφλι” μπορεί να παραμείνει κολλημένο στα μαλλιά για αρκετούς μήνες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Το κύριο σύμπτωμα της φθειρίασης είναι η έντονη φαγούρα στο κεφάλι.
Το ξύσιμο του τριχωτού της κεφαλής προκαλεί γδαρσίματα, κακάδια ακόμα και τοπικές μολύνσεις, αλλά ακόμα και νευρικότητα και αϋπνία. Δεν είναι σπάνιο να βρίσκουμε μικρά κόκκινα καρούμπαλα στο τριχωτό του κεφαλιού και στον αυχένα( στο σβέρκο) του παιδιού μας.
Καμιά φορά κάνουν την εμφάνισή τους μικρά “γρομπαλάκια”, οι λεμφαδένες, πίσω από τα αυτιά ή στο λαιμό και τον αυχένα μπορεί να είναι διογκωμένοι, κόκκινοι και ευαίσθητοι.

Ποιοί είναι οι τρόποι που μεταδίδεται;

Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί τόσο με την άμεση επαφή της κεφαλής του πάσχοντος παιδιού με την κεφαλή του υγιούς, όσο και με τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων, όπως καπέλα, κασκόλ, χτένες, κορδέλες κ.α.

Πώς γίνεται η θεραπεία της φθειρίασης τριχωτού κεφαλής;

Αφού διαπιστωθεί η παρουσία ενεργού νόσου, ο δερματολόγος συστήνει τοπικό αντιφθειρικό σκεύασμα, για παιδιά άνω των 2 ετών, η εφαρμογή του οποίου επαναλαμβάνεται σε 8 έως 10 μέρες.

Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής καλό θα είναι να αποφεύγεται η άμεση χρήση συσκευών στεγνώματος των μαλλιών (σεσουάρ), επειδή συχνά μειώνεται η δράση των αντιφθειρικών σκευασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται η μηχανική απομάκρυνση των αυγών του παρασίτου, που γίνεται με τη βοήθεια πυκνόδοντης χτένας.

Προληπτικά, μπορεί να προταθεί η εφαρμογή απωθητικής λοσιόν, σε περιπτώσεις που αναφέρεται επιδημία ή μεμονωμένα κρούσματα, ιδιαίτερα σε χώρους όπου συγχρωτίζονται παιδιά (σχολεία, γυμναστήρια).

Τελευταία προϊόντα
Δείτε τα τελευταία προϊόντα μας
Θεραπείες
Υπηρεσίες
Προϊόντα
Blog
Πίσω στο κεντρικό μενού
Τι είναι το νήμα PDO;
Εξωσώματα VS PRP Βλαστοκυττάρων
Γιατί να επιλέξετε Rf Fractional Microneedling ;
Θυλακίτιδα: η λύση είναι το Laser Αλεξανδρίτη!
NANOSOFT ™ EYE BOOST
10 συχνές ερωτήσεις για την μεσοθεραπεία
Τι είναι αλήθεια τελικά για το microneedling;
Ενέσιμη μεσοθεραπεία με πιστόλι
Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ του Profhilo και των fillers;